tisdag 9 juni 2009

Tio tips

Tänkte dela med mig tio tips tills fotgängare och passagerare. Det handlar om allt från ren överlevnad till att göra livet lättare för en chaufför och få en trevlig stämning på bussen.
  1. Stå eller gå inte nära trottoarkanten vid busshållplatsen. Det sitter sidospeglar på bussar som sticker ut lite och är lagom huvudhöjd. Om bussen ska ställa sig vid kanten betyder det att spegeln är innanför kanten. Vi är duktiga men misstag kan göras, hjälp till och stå inte på den "vita" ytan vid hållplatsen. Där det inte finns vit yta, låtsas som att det finns en och ta ett steg in från kanten.
  2. När du har klivit av bussen, spring inte framför den. Dels kan det komma andra fordon som kör om bussen och för det andra kan det vara svårt att upptäcka er då vi har mycket att hålla reda på. Vänta tills bussen har åkt och sikten är fri för att sedan korsa gatan.
  3. När bussen kommer och ni befinner er på andra sidan. Spring inte framför bussen och försök att stoppa den. Vet att det funkar bra men tänk den dagen då det inte funkar.
  4. När ni har klivit av bussen, försök att ta ett par steg från bussen. I vissa situationer kräver det att man styr ut från hållplatsen mycket vilket medför att baken på bussen sveper in och kan knuffa er. För det andra vill vi gärna se fritt bakåt och att det är okej att åka.
  5. Visa färdbevis tydligt. Gärna åt rätt håll. Väldigt många kort visas upp och ned. För att spara tid, förbered lite innan och kolla att du visar rätt kort eller remsa och åt rätt håll.
  6. Om du väntar ensam på bussen på hållplatsen och en annan buss kommer, visa med en gest att du inte ska med. Vi kan spara på tid och miljö med en enkel gest. Lika viktigt är det att visa på att du ska med också. Om du tittar på tidtabell eller läser en bok när bussen närmar sig kan det tolkas som att du inte ska med.
  7. Om du har barnvagn eller behöver mer tid på dig att komma av bussen. Använd "barnvagns knappen" eller säg till föraren innan. Vi hjälper gärna till. Det sista vi vill göra är att klämma er i dörren.
  8. Stå inte för nära dörrarna i bussen. På nyare bussar finns det en "radar" i taket som känner om någon står vid dörrarna. Om någon står vid dörrarna kan det vara svårt att stänga dörrarna och vi förlorar tid.
  9. De flesta förarna är trevliga, var inte rädd för att prata med dem. Om du behöver hjälp att hitta eller har andra frågor brukar det vara helt okej.
  10. Glöm inte att le
Det är helt okej att komma med mer förslag till listan eller ha synpunkter.

Inga kommentarer: