onsdag 29 juli 2009

Pride, lift och bussar

Har haft tre dagar då väckarklockan har ringt 3.45. Måndag började mitt skift 4.27, tisdag 5.14 och onsdag 4.27. Tidiga mornar men bussen måste gå, folk ska till jobbet eller till Pride. Noterade att vissa bussar hade flaggor, fina i regnbågens färger. Dock inga från vårt garage. Frågade om det och det var bara innerstan som fick dessa flaggor. Orättvist tycker jag, Pride gäller hela Stockholm. Det är också ganska skrämmande vad som vissa kollegor säger om flaggorna. Att de aldrig skulle köra buss med en sådan flagga på. Det är då man förstår hur viktigt det är med Pride och speciellt årets tema, heteronormen.


Såg två tjejer lifta vid Gullmarsplan. De skulle mot Malmö. Trodde ingen liftade nu för tiden men tydligen finns det en del som inte är lika nogräknade med sina liv som andra.

Så har vi det där med bussar igen. Hittade rolig lapp i en buss "Håll startnyckeln i fem sekunder". Vad menas med det? Ska man hålla i den och sedan vrida eller? Varför ska man hålla i den? Tror nog att det är menat att startnyckeln ska vridas och hållas i startläge i fem sekunder för att den ska reagera.

Fick en klapp på axeln av en dam idag. Hon var så glad att jag körde så lugnt och fint. Jag sa att vägen är så ojämn och bussen så stötig så att man måste köra lugnt här. Den mer verkliga orsaken var att bussen inte gick snabbare. Har aldrig varit på maken vilken slö buss. Skulle upp för backen vid Vallagärde mot Gullmarsplan och den fick tugga sig upp på ettan i 10-15 km/h för att komma upp. Om du sedan stänger av den så tappas trycket på mindre än 10 min och spärrventilen slår till. För er icke buss och lastbilsförare är en spärrventil en säkerhetsanordning som gör att bussen inte ska komma i rullning. Bromsarna går på luft och om luften tappas fungerar inte heller bromsarna men säkerhetsventilen gör att en fjäder håller fast bromsen om luften försvinner. Efter en paus tar det minst 4 minuter att få tillbaka trycket. Om man nu lyckas få bussen att gå mer än 50 km/h och det blir något ojämnt underlag tror man att hela bussen ska skaka sönder. Fattar inte att den är i drift. Lämnade en fet lapp i bussen med alla fel.


Inga kommentarer: